5 Temmuz 2014 Cumartesi

Sade Pilav

Bütün ana yemeklerimizin yanına yakışan özellikle sulu yemeklerin yanında olmazsa olmaz tabii ki Pilavdır.Çeşitli şekillerde yapılan pilavın en klasik versiyonu sade pilavdır.
Eskiler pilavı güzel yapan her yemeği güzel yapar derlerdi.Allah çok şükür bizde bu işi kıvırdık.Genelde pirinci pişirme esnası öncesi suda bekletirler ben bu işlemi yapmıyorum.Benim için önemli olan pirincin nişastasının tamamen gidene kadar soğuk suyla süzgeçte yıkanması özellikle pirincinizi yıkarken yüzüklerinizi parmaklarınızdan çıkarmayın içindeki nişastadan dolayı parlatma özelliği var.aklınızda bulunsun ;)
Birde her marka pirince göre su oranı değişiyor bazı pirinç az su çekiyor bazı pirinç daha fazla bu sebeple bir marka pirince başlayıp devam ederseniz pilavlarınızı riske atmamış olursunuz. benim marka tercihim zeki Osmancık,nedense osmancık pirinçle pilavlar daha lezzetli oluyor.

Sade Pilav

Malzemeler
1 su bardağı pirinç
2 su bardağı sıcak su
1 yemek kaşığı margarin yada tereyağı
4-5 damla limon suyu
1 çay bardağı sıvıyağ
Tuz

Yapılışı
Pirinçlerimiz süzgeçe alınıp nişastası tamamen gidene kadar soğuk suyla iyice yıkanır.
Tenceremiz orta hararetli ocağa alınıp yağlarımız eklenir eriyen yağın çok kızması beklenmeden pirinçlerimiz ve tuzu atılır ve ortalama 2-3 dk. alttan alttan kavrulur.
Kavrulan pirincimize altı kısılarak limon suyu ve su eklenip kapağı kapatılır.Pirincin üzerindeki gözeneklerden su çıkmıyorsa karıştırılmadan altı kapatılır.
Yarım saat dinlendirilip demini alması beklenir.
AFİYET OLSUN...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder